Site Name Nedo


Description for image 5Description for image 6Description for image 4Description for image 3Description for image 2Description for image 1

AK Tuzla bogatiji za tri pilota

Slike za Galerije: 

Aero klub Tuzla, koji u svom sastavu ima Školu letenja, danas 13.10.2013 godine je "pustio"na prvo samostalno letenje dva mlada pilota, Riada Salkanovića i Tarika Mahmutovića. Laširanje je nastavak kontinuirane obuke koja se provodi u sklopu školovanja mladih pilota jedrilica. Do kraja ove letačke sezone, pod budnim okom instruktora letenja Mirze Sinanovića i uz pomoć pilota šleperskog aviona, planirali smo izvršiti laširanje još jednog pilota, Ademira Mušića, koji je iz opravdanih razloga malo odsustvovao sa obuke, ali uskoro će i Ado biti spreman za samostalno letenje. Time će biti zaokružena letačka sezona sa tri odškolovana pilota jedrilica.

U nastavku je opis prvog samostalnog leta jedrilicom koji smo, u orginalu do zadnjeg slova, preuzeli sa web stranice Aero kluba Sarajevo. Ovako je opisao svoj prvi samostalni let kolega Dejan Stojnić iz Aero kluba Sarajevo:

PRVO LAŠIRANJE! Najvažniji trenutak u životu svakog letača, trenutak koji ostaje urezan u pamćenje i onda kada Alcheimer stigne: bila je provjera sa nastavnikom, onda sa rukovodiocem internata. Tokom cijelog leta ni kandidat, ni nastavnik, ni jednu riječ nisu izustili. Jedrilica se zaustavlja ... Nastavnik otvara kabinu, izlazi i ... VADI PADOBRAN I VEŽE GURTNE!!!ZNAČI IDEMO! Ne pita ništa, samo kaže: "odleti isto kao što si ovaj let odletio i biće u redu. Možeš li?"  Čuj mogu li? Naravno da mogu, kako neću moći! A jučerašnje govno se u meni stislo, idem gore, a nema ko da mi kaže: "pazi na brzinu, spusti nos, uvuci kočnice, nizak si, RAVNAJ, RAVNAJ". I napravim apsolutno najbolji let u životu, bez i jedne greškice.

Ne znam kako je sa vama, ali meni su ove četiri minute laširanja u Novom Travniku 1963 bile APSOLUTNO NAJVAŽNIJE I NAJDUBLJE DOŽIVLJENE ČETIRI MINUTE u sve ove moje 62 godine. Ni seks, ni vjenčanje, ni umiranje za vrijeme infarkta, ni explozija granate 10 metara daleko, tamo iza ćoška Dalmatinske i Radojke Lakić, ništa se po intenzitetu emocija ne može uporediti sa te četiri minute.

Samo jedna riječ, neprevodiva na druge jezike, može opisati te trenutke: nenadjebivo!

Tags: