Site Name Nedo


Description for image 5Description for image 6Description for image 4Description for image 3Description for image 2Description for image 1

KLUPSKE AKTIVNOSTI U NEDJELJU, 20.10.2013

Slike za Galerije: 

Nedjelja, 20.
10. 2013. godine

RADIO TV 7 TUZLA
Jutarnje aktivnosti članova Aero kluba počele su u 09:30, gostovanjem u Jutarnjem programu, na lokalnoj televizijskoj stanici RTV 7 Tuzla. Cilj gostovanja bio je prezentacija do sadašnjeg rada i rezultata Aero kluba Tuzla, sa naglaskom na 66 godina tradicije Kluba i uspješnog rada Škole letenja.
Aero klub Tuzla još jednom je izrazio molbu prema Općini Tuzla da osigura prostor u gradu na koji bi postavili exponat, avion Kraguj, koji je decenijama krasio bivšu zgradu Aero kluba Tuzla, koje više nema. Ujedno se nadamo da bi to bio značajan korak ka rješavanju prostora, odnosno stalne adrese za sjedište Aero kluba Tuzla u gradu Tuzli, gdje bi ponovo organizovali rad modelarske sekcije, kao i školovanje budućih pilota.

LAŠIRANJE

Nastavak letačkih aktivnosti provodio se na sportskom aerodromu Aero kluba Tuzla, gdje je mladi pilot jedrilice, Ademir Mušić, izvršio svoj prvi samostalni let (laširanje), čime smo u Školi letenja ostvarili planirane aktivnosti za ovu letačku sezonu.
U ime rukovodstva Kluba najiskrenije čestitke našem Adi, uz želju za mirnim nebom i što boljim sportskim rezultatima.POSJETA VAZDUHOPLOVNE LEGENDE

Vazduhoplovci / zrakoplovci su jedna velika familija. Tu činjenicu je potvrdio i legenda ex Jugoslovenskog padobranstva, gospodin Viktor Kupljenik, koji nam je učinio veliku čast i posjetio nas, zajedno sa svojom suprugom gospođom Fatimom Kupljenik, na sportskom aerodromu AK Tuzla.
O kakvoj je vazduhoplovnoj legendi riječ najbolje govori podatak da je svoj prvi padobranski skok izvršio 11.06.1962 godine. Pored ostalog gospodin Kupljenik je bio profesionalni pilot aviona, sa skoro 2000 sati naleta.
Viktor Kupljenik sa padobranstvom se "druži" pola vijeka. Osvojio je brojna sportska i društvena priznanja. Više od tri decenije živio je u Banja Luci, kojoj se i sad, kao Ljubljančanin, često vraća sa svojom porodicom. Gospodin Viktor je izvršio 6.134 registrovana skoka padobranom i odškolovao 1000 padobranaca na prostorima bivše Jugoslavije.
Viktor je rođen 1. juna ratne 1943 godine, u glavnom gradu Slovenije. Nakon završetka srednje vojne škole raspoređen je na službu u Banja Luku, u Vazduhoplovno remontni zavod "Kosmos". Već naredne godine upisao se u padobransku sekciju Aero kluba "Rudi Čajevec", gdje je 11.juna 1962, na aero mitingu u Zalužanima, izveo svoj prvi skok. Kasnije, njegova sportska karijera išla je obrnutim smijerom u odnosu na padobranstvo - dakle uzlaznom putanjom. Već 1963. učestvuje u timu koji u Vršcu postavlja svjetski rekord u disciplini 2.000 metarasa zadrškom od 30 sekundi, pobjeđuje na prvenstvu BiH i Srbije, a reprezentativac Jugoslavije postaje 1978, da bi kasnije obavljao funkciju selektora države u juniorskoj, ženskoj i seniorskoj reprezentaciji Jugoslavije. Kruna sportskih uspjeha je osvajanje srebrne medalje sa reprezentacijom Jugoslavije na Svjetskom padobranskom prvenstvu. Kasnije se posvetio radu sa mladima i sa padobranskom ekipom iz Aero kluba "Rudi Čajevec" 1991. u Skoplju je bio posljednji prvak Jugoslavije.

Viktore, veliko hvala na posjeti i dođite nam opet!
Tags: