Site Name Nedo


Description for image 5Description for image 6Description for image 4Description for image 3Description for image 2Description for image 1

PROJEKT EUROPSKE UNIJE CAN (crossboarder air networking).

Slike za Galerije: 

Dana 27. 03. 2014. godine u Livnu, u organizaciji Ministarstva gospodarstva HBŽ, održana je radionica na temu „Sigurnost zračnog prometa kroz uspostavu i korištenje privremeno rezervisanih zona za letenje (TRA) u sklopu projecta Europske unije CAN (Crossboarder Air Networking).

Projekat CAN se bazira na saradnji između partnera iz šest zemalja s prihvatljivog područja programa IPA jadranska prekogranična saradnja: Slovenija, Italija, Hrvatska, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Na ovom području postoji određeni broj manjih aerodroma, koji normalno nemaju redovne zračne linije. Ovi aerodromi uglavnom služe za potrebe turističkoga saobraćaja i sportskog zrakoplovstva, no u okviru projekta se nastoji poboljšati dijapazon njihovih aktivnosti, te poboljšati infrastruktura, kako bi mogli adekvatno odgovoriti i na potrebe aktivnosti zaštite i spašavanja.

Partneri na ovom projektu koji se završava krajem 2015. godine su: Općina Bovec – Slovenija, grad Rab – Hrvatska, Ministarstvo gospodarstva HBŽ – BiH, Vazduhoplovni savez Srbije – Srbija, Općina Nikšić – Crna Gora, Općina Tarcento – Italija i grad Prijedor – BiH.

Učesnici današnje radionice su bili predstavnici Agencije za pružanje usluga u zračnom plovidbenosti BiH (BH ANSA), predstavnici Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BH DCA), predstavnici Aero klubova Livno, Prijedor, Sarajevo i Tuzla iz BiH, kao i predstavnci Aero kluba Sinj iz Hrvatske.

Naš predstavnik na ovoj radionici je bio Predsjednik Aero kluba Tuzla, gosp.Nedim Biščević, koji je prezentirao problematiku letenja jedrilicama u kontrolisanom zračnom prostoru na području sportskog aerodroma „Jegin Lug“ koji koristi Aero klub Tuzla.

Jedinstveni zaključak svih učesnika konferencije je bio da su ovakvi sastanci i razmjena iskustava između učesnika zračnog saobraćaja iz tzv. Generalne avijacije i prestavnika civilnih zrakoplovnih vlasti u BiH i BH ANSA više nego potrebni radi poboljšanja bezbjednosti letenja i boljeg razumjevanja specifičnosti letenja jedrilicama u zračnom prostoru BiH.
Jedan od ciljeva učešća predstavnika Aero kluba Tuzla na ovakvoj i sličnim radionicama je razmjena iskustva sa kolegama iz regiona u cilju budućeg apliciranja za neke od predpristupnih fondova EU.