Site Name Nedo


Description for image 5Description for image 6Description for image 4Description for image 3Description for image 2Description for image 1

Saradnja AK Tuzla i Centra za kontrolu zračnog prometa (CKZP) na LQTZ

Slike za Galerije: 

Sportski aerodrom „Jegin Lug“ (LQJL) koji koristi Aero klub Tuzla se nalazi unutar tzv. Conttroled Traffic Region (CTR) koji obuhvata područje od 5 NM oko međunarodnog aerodroma Tuzla (LQTZ), gdje je kontrola zračnog prometa pod ekskluzivnom nadležnošću Centra za kontrolu zračnog prometa (CKZP) na LQTZ.

U cilju ostvarenje neposredne koordinacije i sprečavanja bilo kakvih sigurnosno neželjenih situacija u zračnom prostoru koji je u nadležnosti CKZP Tuzla, dana 28. 03. 2014. godine je na kontrolnom tornju LQTZ održan prvi radno – konzultativni sastanak između predstavnika CKZP Tuzla, predvođenih načelnikom gospodinom Sedić Dervišem i Igorom Draganovićem i delegacije Aero kluba Tuzla, koji je i operator letjelišta „Jegin Lug“, u čijem sastavu su bili Mujo Mušić i Nedim Biščević.

Sastanak je protekao u izuzetno fer i prijateljskom raspoloženju, gdje su predstavnici Aero kluba Tuzla načelniku Sediću dostavili na uvid i dalje razmatranje okvirni memorandum o razumijevanju u kome su naznačene sve stavke koje se tiču podjele odgovornosti u korištenju zračnog prostora u ovom regionu.

Nadamo se da će predstavnici CKZP Tuzla u narednom periodu biti naši gosti na sportskom aerodromu „Jegin Lug“ u cilju produbljavanja daljnje saradnje i prezentiranja specifičnosti letenje jedrilica u zračnom prostoru.

Tags: