Site Name Nedo


Description for image 5Description for image 6Description for image 4Description for image 3Description for image 2Description for image 1

AERO KLUB TUZLA - BESKUĆNIK U SVOM GRADU

Slike za Galerije: 
Borbi "protiv vjetrenjača" nekad mora doći kraj! Sjećajući se davnih vremena, kada je Aero klub Tuzla imao svoje sjedište, u ulici Muje Smajlovića broj 1, odnosno na mjestu gdje se sad nalazi posljednje Panonsko jezero, pitamo se dali smo zaslužili da više od 20 godina, budemo "beskućnici u svom gradu".

Kroz decenije istorije koje su ispisali vazduhoplovci našeg Kluba, ostat će zapisano da je Aero klub Tuzla 1972 godine dobio tzv."Oktobarsku nagradu grada Tuzle", da su padobranci krajem 80-tih godina sačinjavali državnu reprezentaciju bivše nam zemlje, kao i da su piloti u novijoj istoriji vazduhoplovstva u BiH apsolutni šampioni u aero-reli letenju avionima, kao i šampioni u preciznom slijetanju jedrilicom.
Sportski rezultati Aero kluba Tuzla nisu "pali s neba", nego su plod sistematskog rada plejade nastavnika letenja, nastavnika padobranstva i ostalih "neznanih volontera" koji su ugradili dio sebe u naš Klub.

Školovanje mladih pilota je dugotrajan, veoma komplikovan i tehnički zahtjevan proces, koji obuhvata više segmenata, pri čemi je uvijek bezbjednost na prvom mjestu. Da bi se pristupilo registraciji i certificiranju Škole letenja, koja je provedena od strane Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH, Aero klub Tuzla je izvršio kompletan tehnički remont svoje letačke flote, koji je podrazumijevao enormna finansijska i stručna ulaganja.

Osnovni princip rada i djelovanja menadžmenta kluba i svih članova je princip dobrovoljnosti.

Sa ponosom ističemo da smo ovih dana, volonterskim angažovanjem instruktora, završili teorijsku nastavu sa osam budućih pilota jedrilica, a ljetnji period ćemo iskoristiti za njihovo letačko osposobljavanje.
Želja nam je da još više približimo letenje i aero-modelarstvo mladim ljudima, ali za takvo što su nam potrebne prostorije gdje bi formirali aero-modelarsku radionicu, organizovali stručna predavanja o aktuelnim vazduhoplovnim temama i druge vidove saradnje sa vazduhoplovcima širom BiH i svijeta.

Danas, 30.04.2014 godine, smo po sedmi put "deložirani", u posljednih 20 godina, iz našeg grada i klupsku administraciju smjestili u hangar, zajedno sa letilicama, na Sportskom aerodromu.

Stara poslovica kaže "I pad je let" - molimo naše Opštinske vlasti da nam pokušaju obezbijediti adekvatan prostor u gradu Tuzli, gdje bi se okupljali i dalje školovali buduće generacije pilota, padobranaca, aero-modelara, u protivnom bićemo dovedeni u situaciju da sav naš dosadašnji uloženi trud na očuvanju flote letilica i registraciji Škole letenja padne u vodu. 

Tuzla, 30.04.2014. godine

Predsjednik Aero kluba Tuzla

Nedim Biščević

Tags: