Site Name Nedo


Description for image 5Description for image 6Description for image 4Description for image 3Description for image 2Description for image 1

Pregled aktivnosti Aerokluba Tuzla u 2016.godini

Slike za Galerije: 

Vazduhoplovni/Zrakoplovni sport u Tuzli ima dugu i svijetlu tradiciju, koju je Aeroklub Tuzla, zahvaljujući direktnoj podršci Grada Tuzle i plejade volontera uspio sačuvati od zaborava dugih 70 godina.

Međutim, tradicija i obavezuje. Obavezuje da pokažemo da smo dostojni da budemo dio „družine“ koja je iznjedrila hiljade pilota, padobranaca i modelara koji su svoja početna znanja sticali u našem Klubu. S obzirom da se nalazimo „na pragu“ jubilarne 2017.godine u kojoj slavimo 70 godina postojanja i rada Aero kluba Tuzla mnoštvo je obaveza i zadataka koje smo izvršili i definisali u budućnosti.

Jedrilica„Olimpia“ na letjelištu „Jegin Lug“ 1968. godine

Okolnosti u kojima rade i žive klubovi u BiH i regionu diktiraju i ciljeve koje postavljamo pred sebe. Prethodnih godina smo se fokusirali na „opstanak“, na osnovno održavanje flote letjelica i stvaranja preduslova za dolazak mlađih klubaša. S ponosom istićemo da je ova faza Aero kluba Tuzla iza nas.

Po definiciji, Aero klub Tuzla, je letačka organizacija i sve svoje resurse usmjerava u tom pravcu. Škola letenja Aero kluba Tuzla je naša najveća snaga kroz koju smo ove godine odškolovali 5 pilota jedrilca koji već samostalno lete u jedrilicama.

Međutim, izvršili smo i dodatne vidove letačkog osposobljavanja čime smo, prvi puta nakon dugog niza godina, u Aero klubu bogatiji za 6 novih dozvola za pilote jedrilice. Podsjećanja radi, pilot se ne postaje preko noći. Velika su odricanja na putu do dozvole pilota jedrilice, kako instruktora letenja, tako i pilota na obuci. Ove mlade djevojke i momci uložili su mnogo znanja, truda i vremena, često provodeći sate i sate na sportskom aerodromu čekajući svoj „red za letenje“, na što smo neizmjerno ponosni i sretni.

Iako smo se odlučili na kompletno podmlađivanje sportske jedriličarske ekipe Aero kluba Tuzla, sportski rezultati i medalje na takmičenju u preciznom slijetanju jedrilice u Prijedoru ni ove godine nisu izostali.


Pokušali smo promovisati zrakoplovni sport i način rada Aero kluba Tuzla, gostujući sa jedrilicom u krugu Fabrike Cementa Lukavac prilikom njihovih svečanosti. Takođe smo uspješno sarađivali i sa predstavnicima misije EUFOR-a u BiH organizujući dolazak vojnog helikoptera i promotivne letove za medije. Bili smo i gosti najmlađim „pilotima“ iz drugog razreda u OŠ „Sjenjak“ u Tuzli. Naravno, nismo zaboravljeni ni od medija RTV7 Tuzla, Radio Kameleon, RTV TK, Tuzlarije, Radio Bosne i Hercegovine, Dnevni Avaz, Neon Televizija Kalesija i drugih, a o nama se pisalo i na prestižnom slovenačkom portalu namjenjenog za zrakoplovno jedriličarstvo Soaring.com, na čemu im se neizmjerno zahvaljujemo i pozivamo na dalju saradnju.


Rastom broja članova Kluba, ukazalo je na potrebu povećanja broja letjelica dostupnih za pilote. U tom smislu, maksimalno smo iskoristili dostupne letjelice, izvršili modernizaciju takmičarske jedrilice sa novim navigacijskim sistemom i pripremili sve preduslove za nabavku narednih letjelica koje na žalost, zahtjevaju značajna finansijska ulaganja.

Tokom 2016. godine uz podršku Fabrike Cementa Lukavac u potpunosti smo završili izgradnju aerodromske zgrade koja ima dovoljne kapacitete za višednevni život i rad članova Kluba i njihovih gostiju.


Zahvaljujući razumjevanju Općine Kalesija, sportski aerodrom „Jegin Lug“ u D. Raincima je priključen na sistem snabdjevanja vodom iz gradske vodovodne mreže.

Naš rad za dobrobit društvene zajednice je prepoznat i od strane kompanije „DENIX“ doo iz Srebrenika koja je donirala kombi motorno vozilo za potrebe prevoženja ekipa Aero kluba.

Ponosni smo na posjete svih građana koji su sasvim sigurno otišli zadovoljni sa našeg letjelišta. Posebno smo ponosni na posjete starijih članova kluba, gospodina Ibre Kalesića nastavnika padaobranstva iz 80-godina prošlog vijeka, gospodina Neđe Savića, padobranca koji je preživio pad sa visine od 1200 metara, Muradifa Mešića nastavnika letenja i bivšeg Upravnika i našeg počasnog predsjednika gospodina Zvonka Guskovića.

Planovi za 2017. godinu će biti usmjereni na nabavku letjelice koja će omogućiti napredne oblike obuke za pilote (tzv maršrutno odnosno navigacijsko letenje), kao i nabavka tzv prelazne – takmičarske jedrilice i ostvarivanje većeg broja sati letenja i ostvarenih preleta.


Značajan jubilej proslave 70 godina postojanja i rada Aero kluba Tuzla, planirali smo dostojanstveno i svečarski obilježiti u dane vikenda 17. i 18. 06. 2017. godine na sportskom aerodromu „Jegin Lug“. U tom smislu predviđen je veći broj letačkih, padobranskih i drugih aktivnosti koje će biti precizno definisane u narednom periodu.

Zato dragi naši, službena pozivnica je komad papira na kome ćemo zbog duge tradicije postojanja Kluba, sigurno nekoga zaboraviti, te koristimo ovu priliku da pozovemo sve klubaše širom zemaljske kugle da nam se jave, dostave svoje prijedloge, sugestije i uveličaju zajednički jubilej.

Na žalost, službenih prostorija u najdražem gradu nemamo, ali smo dostupni 24 sata na ak.tuzla@gmail.com, facebook stranici Aero klub Tuzla ili putem pošte na Poštanski pretinac broj 29, 75 000 Tuzla.

Srdačno vaši članovi

Aero kluba Tuzla


Za medije smo pripremili identicnu prezentaciju u pdf formatu, koju mozete preuzeti na sljedecem linku.