Site Name Nedo


Description for image 5Description for image 6Description for image 4Description for image 3Description for image 2Description for image 1

Aeroklub Tuzla popunio flotu sa motornom letjelicom

Slike za Galerije: 

Postupajući u skladu sa zacrtanim dugoročnim planom rada i razvoja Aero kluba Tuzla, jedan od zacrtanih ciljeva je i osiguranje naprednih vidova letačke obuke i proširenje kapaciteta Škole letanja Aero kluba Tuzla.

Prva faza razvoja podrazumjevala je uspostavu minimalnih zakonskih uslova za registraciju Škole letenja pilota jedrilica koja se ogledala u generalnom remontu školske jedrilice Blanik L-13 i generalnom remontu aviona za šlep jedilica Piper Super Cub PA-18.

U skladu sa zakonskim standardima i pod „budnim okom“ Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH uspješno smo odškolovali značajan broj pilota u posljednjih par godina i osnažili najznaćajniji resurs – koji se ogleda u povećanju broja pilota.

Proces školovanja pilota je kontinuirana aktivnost, te smo nakon završene osnovne obuke osigurali mladim pilotima napredne vidove letačke obuke u tzv jedrenju, preletima, sletanjima na aerodrome u okruženju za što smo u ovoj fazi iz Slovačke izvršili nabavku dvije trenažne jednosjed jedrilice tipa „OSA“ VSO-10.

Ovih dana lagano „ulazimo“ u treću fazu razvoja Aero kluba Tuzla koja podrazumjeva proširivanje usluga Škole letenja koja se ogleda u uvođenju obuke i treninga za pilote motornih jedrilica.

Dana 29.07. 2017. godine Aero klub Tuzla je izvršio nabavku polovne motorne jedrilice koja je proizvedena u Njemačkoj tipa FALKE SF-25C. Motorna jedrilica će omogućiti obuku u tzv. marš-rutnom letenju i „donijeti“ nove perspektive našim mladim pilotima koji će moći letjeti i „jedriti“ po cijeloj BiH. Sa motornom jedrilicom su nam stigli i gosti iz Mađarske, koje smo vodili u obilazak Tuzle. Gosti su bili odusevljeni gradom i Panonskim jezerima u centru grada, te su planirali ponovo doci sa avionima u posjetu Aeroklubu i Tuzli.