Site Name Nedo


Description for image 5Description for image 6Description for image 4Description for image 3Description for image 2Description for image 1

Drugi o nama: Portal tuzlanski.ba prepoznao naš rad

Slike za Galerije: 
Preuzeto sa portala www.tuzlanski.ba

Tuzlanski Aero klub očuvali volnoteri puni ljubavi i entuzijazma: Ostvaren međunarodni let do Čakovca u Hrvatskoj (FOTO+VIDEO)

Članovi Aero kluba Tuzla Meho Emkić i Dario Knežević prije desetak dana sa matičnog aerodroma ‘Jegin Lug’ koji je lociran u Raincima Donjim općina Kalesija ostvarili su let do Čakovca u Hrvatskoj, što je bio smo jedan od povoda da naša ekipa posjeti ‘Aero klub Tuzla’.

Naime, Aero klub Tuzla osnovan je 1947. godine, a do danas je kroz članstvo kluba zabilježeno oko 1000 padobranaca, 200 jedriličara, 70 pilota aviona, veliki broj modelara i simpatizera Kluba. Danas Aero klub Tuzla egzistira isključivo zahvaljujući velikom entuzijazmu volontera koji su u proteklom periodu napravili veoma značajne poduhvate kako bi Tuzla i Tuzlanski kanton imali veoma respektabilan Aero klub za zapaženim rezultatima.

Meho Emkić nastavnik letenja u Aero klubu Tuzla je od 1985. godine kada je napravio svoje prve padobranske skokove nakon čega je završio jedriličarsku obuku i zatim su uslijedili prvi samostali letovi na jedrilicama. ‘Nakon što sam završio obuku za pilota aviona, a to je bilo 1986. godine bez prestanka sam aktivni član ‘Aero kluba Tuzla’ koji je nakon rata u Bosni i Hercegovini bio u izuzetno teškom stanju zatim je nažalost dogodila se i smrt našeg dugogodišnjeg predsjednika Seada Sinanovića nakon čega nas nekolicina zaljubljenika donosi odluku da ćemo uložiti sve napore kako bi spasili ‘Aero klub Tuzla’ što smo i uspjeli. Nije bilo lako jer svako od nas ima svoje poslove ali smo znali ako svi doprinesemo onoliko koliko je to u skladu sa našim mogućnostima da će biti prava priča’ kazao je na početku razgovora za Tuzlanski.ba – Meho Emkić.

Aero klub Tuzla danas iza sebe imaju zapažene rezultate kako u realizaciji dugogodišnje licencirane Škole letenja, tako i u nabavci opreme, odnosno motorne jedrilice koja uz postojeće letjelice omogućava kvalitetniji rad u klubu. ‘Uspjeli smo da kupimo četiri ‘nove’ letjelice u posljednje tri godine koje nisamo imali ranije i one su danas vrlo bitne u našem trenažnom procesu. Jedna od tih jedrilica ima motor pa je to praktično mali avion. Koliko je on zahvalan pokazali smo prije 10-tak dana kada samo kolega Dario Knežević i ja ostvarili let do Čakovca u Hrvatskoj. Let je prošo baš onako kako smo predvidjeli bez ikakvih problema i poteškoća. Tu priliku sam iskoristio kako bi ujedno i položio ispit za nastavnika motornih jedrilica. Cilj je bio da pokažemo mlađim kolegama da je to izvodljivo. Nakon ovog poduhvata mislim da smo mlađim naraštajima otvorili vrata što je i najvažnije u čitavoj priči’ – kaže naš sagovornk.

Prema riječima Mehe Emkića letjelice koje koristi Aero klub Tuzla stare su 40 i više godina. ‘Imamo jednu jedrilicu na kojoj vrlo rado letimo, a proizvedena je 1965. godine što znači da je jedrilica starija od mnogih roditelja naših mladih pilota. Ukoliko bi uspjeli nači neki način da dođemo da mlađih letjelica sama sigurnost bi bila na većem nivou, zatim kvalitet obuke bi bio
bolji, a samim tim i piloti bi bilo još bolji’ pojašnjava nastavnik letenja u Aero klubu Tuzla Meho Emkić. I djevojke lete… Dario Knežević se zaljubio u letjelice još kada je imao četiri godine jer je nejgova baka bila zaposlena u Aero klub Tuzla. ‘Još kao malom dječaku ukazala mi se prilika da se provozam u avionu i tako da se tada nekada i rodila ta ljubav koja traje do danas. Iza
sebe imam oko 3000 letova odnosno nekih 600 sati leta kao pilot, a uskoro ću da obilježim 30 godina od svog prvog samostalnog leta. Mi u Aero klubu Tuzla zaista ćemo rado sve zainteresovane prihvatiti da budu naši članovi, a pozivam i građane da nas posjete svaki vikend kada je lijepo vrijeme ovdje na aerodromu ‘Jegin Lug’ gdje smo smješteni’ – priča nam Dario Knežević.

Kako smo saznali jedini uslov za bi se postalo članom Aero klub Tuzla jeste da osoba bude potpuno zdrava i da ima normalne motoričke funkcije s tim što osoba mora imati minimalno 16 godina kako bi mogla upravljati jedrilicom. Aero klub Tuzla trenutno ima 78 članova od čega njih oko 20-tak posjeduje dozvole za letenje. Kako bi svoje aktivnosti što više približili građanima u Aero klubu Tuzla su odlučili pokrenuti projekat ‘Ostvari san, budi pilot bar jedan dan!’ koji će startati već narednog vikenda. ‘Cilj projekta je da privučemo sve zainteresovane od 14 godina starosti pa nadalje. U sklopu tih aktivnosti planirano je da održimo dva teoretska časa gdje ćemo kandidate upoznati sa samim osnovama letenja. Nakon toga je planirano da sa svakim kandidatom bude odrađen jedan tridesetominutni informativni let. Svaki od kandidata koji to sve prođe će dobiti jednu diplomu. Također biće izvršena selekcija svih kandidata uz preporuke da li neko od njih posjeduje talenat da postane pilot’ – pojasnio za Tuzlanski.ba Dario Knežević, inače instruktor teoretske nastave u Aero klubu Tuzla.

Aero kluba Tuzla ima u svom članstvu i pet djevojaka od kojih njih tri imaju dozvolu pilota jedrilice dok su druge dvije još u fazi obuke. Prema riječima naših sagovornika da bi se dobila dozvola za pilota jedrilice potrebna je obuka koja traje jednu kalendarsku godinu.

Hvala tuzlanski.ba na divnoj reportaži - Aero klub Tuzla